KonMari-Methode™

Opruimen

Het opruimen van je huis is soms al een baan op zich, terwijl je vaak, naast werk en andere taken, helemaal geen tijd hebt om op te ruimen. Daarom stapelen spullen steeds meer op in plaats van dat je dingen weggooit (of weggeeft) die je toch niet gebruikt.

De opruimmethode van Marie Kondo zorgt naast een opgeruimd huis ook voor het verbeteren van andere aspecten in je leven. De achterliggende gedachte achter de KonMari-methode™ is: Does it spark joy? Word je er blij van? Dat is een gedachte die je niet alleen kunt loslaten op je spullen, maar ook op andere dingen van je leven.

Does it spark joy?

Marie Kondo is een Japanse auteur. Zij schreef de boeken Opgeruimd! en Spark Joy. Daarin beschrijft ze haar opruim-tactiek die inmiddels bekend staat als de KonMari-methode™. Deze methode heeft het leven van mensen over de hele wereld al veranderd. Volgens haar methode ruim je het huis niet alleen op voor het milieu, maar vooral voor de mensen die erin wonen. Je ontdekt dat de juiste hoeveelheid voorwerpen voor elke persoon de sleutel is om te leven in een huis dat alleen maar positieve dingen geeft. En dat zorgt voor ruimte in je hoofd, je krijgt weer energie en je kunt vooruit.

Voordelen

Jij bent degene die beslist wat je voelt bij bepaalde spullen. Ik stel alleen de vragen en help je de spullen daarna volgens de KonMari-methode™ te ordenen. Ik werk ik zonder oordeel en ik  heb respect voor jou, je bezittingen en je huis

Door je kleding op een speciale KonMari-manier op te vouwen, neemt je kleding niet alleen minder ruimte in beslag, maar kun je ook alle kleding zien die je hebt. En dat heeft weer invloed op de kleding die je kiest om aan te trekken.

Je leert dat elk voorwerp zijn eigen plek heeft. Net zoals onze borden een eigen plek hebben, doen we hetzelfde met je t-shirts in de kledingkast. Alle identieke voorwerpen en kleding moeten bij elkaar worden gehouden zowel voor het gemak en de orde als voor je ruimte en geest. Dit geldt voor je kledingkast, maar net zo goed voor je paperassen, het speelgoed van de kinderen en je boekenkast.
Je bent na de opruimsessie dus minder tijd kwijt aan het bijhouden van een opgeruimd huis. Zo houd jij meer tijd over voor de dingen waar jij blij van wordt!

Voordelen

  • bewust zijn van waar jij blij van wordt
  • overzicht
  • kastruimte over
  • minder tijd kwijt aan opruimen